Az Ukrán állam a nevelt gyermekek alapvető ellátási költségeit állja, illetve az egyik szülö nevelöszülöi pozícióját fizeti.

A gyermekek rehabilitációja, felzárkóztatása, az intézmény fenntartása és fejlesztése támogatás alapú.

Civil, alapítványi vagy anyaországi adomány eredménye minden épület a gyermekotthon területén; a gyerekotthon keretein belül működő programok (számítógépes ismeretek, iskolai felzárkóztató foglalkozások, zenei (hangszerek és ének) ismeretek, mentálhigiénés alkalmak, táncházak), a családok alkalmi támogatása (anyagi, tárgyi) is adományokból valósul meg.

Ha támogatni szeretné a gyermekotthont, az alábbi projekteket ajánljuk figyelmébe.

Gyermekekért

Gyermekek rehabilitálása, felzárkóztatása és életre felkészítése

Leírás…

Leírás

aki délutánonként és tanulmányi felzárkóztatás

Van egy önkéntes zenetanárunk, Ivaskovics József zenész/zeneszerző, aki minden gyerekkel egyszerre foglalkozik. Nagy segítség lenne legalább még egy zenész, énekes, aki segítene ebben a fontos misszióban, amely a gyermekek rehabilitálásának 2010 óta alapvető részét képezi.

A gyermekotthon számítógép parkja évről évre egyre jobban elavul. Egy-egy jó állapotú és nem elavult gépet, nyomtatót, szkennert, lamináló gépet szívesen veszünk. A gyerekek heti szinten tanulnak számítógépes ismereteket a gyerekotthon külön órái keretében, Bíró Ferenc vezetésével.

Vissza…

Családokért

A családokat az alábbi adományokkal lehet legpraktikusabban támogatni:

Leírás…

Leírás

Leírás…

szolgálatuk 24/7, és a COVID óta évente 365 napon át tart. A karanténok miatt a gyerekek nem tudtak táborokban részt venni, tehát a szülöknek sem volt alkalmuk “szabadságra menni”. Míg a gyerekeknek a nyári táborozás nagy lehetőség, addig a szülöknek évente legalább egy hét feltöltődést lenne jó elérhetővé tenni.

Vissza…

Otthonért

Intézmény területének, közös udvarának, játszótereinek és kiszolgáló épületeinek fejlesztése és fenntartása.

Leírás…

Leírás

Leírás…

Leírás…

Vissza…

Életkezdőkért

Az érvényes állami rendelkezések szerint a 18. életévük betöltése után, de legkésőbb tanulmányaik befejeztével neveltjeinken el kell hagyniuk az intézményt. Ebben a korban jellemzően még nem állnak készen a teljesen önálló életre, nincsen sem anyagi, sem szakmai, sem területen, de a szellemi-lelki kiegyensúlyozottság tekintetében is általában komoly segítségre szorulnak. Az életre való felkészítésük jelenleg korlátozott erőforrásokkal nevelőszüleik és támogatóink gondoskodásából történik. A gyermekek lehetőségeit szeretnénk kiterjeszteni és hátralévő életüket megalapozni elsősorban a gyermekotthon mellet létesülő szakiskola és kollégium fejlesztéssel, másodsorban pedig örömmel fogadjuk életkezdő fiataljaink befogadására és szakmai-anyagi-szellemi nevelésére irányuló felajánlásokat támogatónktól. Mindkét megoldás alapvető módszere az, hogy az hogy olyan “munkahelyet” és életkörülményeket biztosítsunk nekik az átmeneti – felnőtté válási időszakra, ahol ismerik és szakszerűen kezelik hiányosságaikat, és megkapják a szükséges odafigyelést, hogy elsajátítsák az elhelyezkedéshez szükséges munkatapasztalatot és megtalálják hivatásukat.

A Szent Mihály Gyermekotthon Kárpátalján, Rát községben müködik. Létrehozását a Kárpátaljai Római Katolikus Egyházmegye és az Egyházmegyei Karitász szorgalmazta. Árva és nehéz sorsú gyermekek nevelésével foglalkozunk családtípusú gyermekotthon formájában.

Az intézmény feladata, hogy biztosítsa a gyermekeket megillető megfelelő gyermekkort, lehetőséget adjon nekik pszichés és fizikai rehabilitációra, gondoskodjon róluk felnőtt korukig, és segítse az önálló életük indulását. 2006 óta végzi a gyermekotthon ezt a széleskörű és hiánypótló tevékenységet. A ráti árvagondozás komplex modellje szinte egyedülálló Ukrajnában.

Az elmúlt 16 év alatt sok tapasztalattal gazdagodtunk, és ezt igyekeztünk folyamatosan a gyerekek javára fordítani. Egyre több a felnőtté vált neveltünk, és egyre nagyobb szükség mutatkozik az évek óta húzódó szakiskolai tervek megvalósítására.

Nagy lehetőségnek tartjuk egy szakiskola létrehozását a gyermekotthon keretein belül több szempontból is:

A Munkácsi Egyházmegyében 100-on felül van a családi környezetben és családi típusú gyermekotthonban nevelkedő árvák és elhagyottak száma. Sokuknak (kb. 50%) lenne jó lehetőség a szakiskolai képzés, amely viszonylag rövid távon segítené a gyermekek önálló életkezdését. 

A gyermekotthonok neveltjei lelki traumákkal és egészségi problémákkal egyaránt küzdenek. Számukra a rehabilitáció létfontosságú ahhoz, hogy minél egészségesebb felnőtté válhassanak a nehéz múlt ellenére. A ráti gyermekotthon rehabilitációs központja segítségére lehetne a szakiskolában tanulóknak e téren, és ezzel megteremtené a gondoskodó környezetet a felnőtté válás lelki, érzelmi és pszichés szempontból is komplex kezdő szakaszához.

A ráti gyermekotthon egyedülálló intézmény Kárpátalján, illetve Ukrajnában is, mivel négy családi típusú gyermekotthont foglal magában.  Ez egyrészt jó létszám alapot biztosít a szakiskolának, másrészt az intézmény munkatársainak szakmai tapasztalatai a szakiskola munkájában is előnyt jelentenek majd. Emellett közösségi hátteret is biztosítanak az ide érkező tanulóknak, amely fontos megtartó erőt jelenthet a tinédzserkorú, kisebb-nagyobb traumákkal küzdő fiataloknak.

A család típusú gyermekotthonok neveltjein kívül a szakiskola természetesen nyitva állna a régió minden fiatalja előtt is. A messzebbről érkezők kollégiumi elhelyezést kaphatnak a hamarosan elkészülő 40 fős kollégiumi épületben.

Előzetes tervek szerint a szakiskola az alábbi területeken képezne szakembereket:

1. Lótartás és lovasterápia

2. Asztalos

3. Fodrász

4. Autószerelő/digitális autódiagnosztika

Ezeknek a műhelyeknek az alapfelszereltsége már rendelkezésre áll.

A későbbiekben más szakmákkal is bővülne a szakiskolai képzés, mint például szabó, cukrász, villanyszerelő.

A tervek szerint a szakmai műhelyek a gyermekotthon területén működnek majd.                                                                                                                                                                                                                           

A szakiskola tanulmányi részének a Ráti Általános Iskola adna helyet. Ezügyben még folynak az egyeztetések az illetékes hatóságokkal. Amennyiben sikerül a ráti iskola épületét bevonni a projektbe, nagy esélyt kapna az iskola arra, hogy bővüljön, illetve korszerűsödjön infrastruktúrájában.

A Ráton létesülő szakiskola illetve rehabilitációs szolgáltatás egyedi lehetőséget nyújtana az árva, elhagyott, hátrányos helyzetű gyermekek számára, hogy biztonságos, támogató környezetben magas színvonalú szaktudást szerezve tudjanak önálló, stabil életet kezdeni.

Az ukrán állam írásba adta jóváhagyását a kezdeményezéssel kapcsolatban, és ezzel egy újabb lehetőség nyílik a hátrányos helyzetű gyermekek egy nagy csoportjának testre szabott felzárkóztatására.

Előre is köszönjük a támogatási szándékot.

Szakiskola és kollégium támogatható projektjei, beruházásai:

Leírás…

Leírás

Leírás…

Örömmel veszük azon közösségek, munkáltatók és magánszemélyek felajánlásait, amelyek arra irányulnak, hogy az intézményt elhagyó egy-egy fiatalunkat befogadják, munkalehetőséggel, lakhatási támogatással, és odafigyeléssel vezessék be az önálló életbe. Itt fontos a kellő rugalmasság és szakmaiság a befogadók részéről, ugyanis ezektől fiataloktól nem várhatóak el ugyan azok az eredmények mint egy egészséges családban nevelkedő fiataltól. Mélyen gyökerező lelki és érzelmi sérüléseik akaratlanul is kihatnak készségeikre, állhatatosságukra és döntéseikre. Ilyen módon egy-egy pályakezdőnk befogadása felelősségteljes és sokszor kihívásokkal teli, ugyanakkor felbecsülhetetlen értékű feladat.

Vissza…

Hogyan?

A fenti konkrét támogatási lehetőségeken kívül örömmel fogadunk minden felajánlást, amely céljaink elérését elősegíti, legyen akár szabadon felhasználható pénz adomány, tárgyi adományok vagy önkéntes munka.

A tárgyi adományok esetében a szállítási logisztika (fuvar, tárolás, határ, szállítási költségek) lehetőségeinket korlátozzák, így előzetes egyeztetésre kérjük leendő adományozóinkat.

Önkénteseink rendkívül széles spektrumban segítették eddigi munkánkat, a teljesség igénye nélkül felsoroljuk őket, abban a reményben, hogy jelentkezésre bátorítja kedves olvasónkat.

– Gyerekprogramok, szabadidős foglalkozások szervezése
– Zeneoktatás, művészeti foglalkozások
– Fejlesztőpedagógus, iskolai felzárkóztatás, korrepetálás
– Nyelvoktatás
– Nyári táborok és utazások szervezése
– Jogi, fordítási, közigazgatási, könyvelési, adminisztrációs támogatás
– Pályázati támogatás és adománygyűjtések
– Családsegítői, pszichológiai, tanácsadás, lelkigondozás
– Orvosi támogatás, ügyintézés, tanácsadás
– Mérnöki, kivitelezői támogatás és fizikai munka folyó építkezéseken
– Adományok szállítása, fuvarozás, vám, határ ügyintézés
– Közösségszervezés
– Számítástechnikai oktatás, intézmény támogatása, honlap fejlesztés

Ötleted, kérdésed van? Kérjük lépj velünk kapcsolatba.

Vissza…