Történetünk

A történet 2003-ban kezdődött, amikor Majnek Antal munkácsi megyéspüspök kezdeményezte egy gyermekotthon létrehozását, és a kivitelezéssel a ráti Bíró házaspárt, Máriát és Árpádot bízta meg. 

Család típusú gyermekotthon

Az intézmény tervezése közben egyértelmű volt, hogy családi környezetet kell teremteni a család nélkül maradt gyermekeknek, és mire az első lakóház elkészült a gyermekotthon területén, addigra a jogi környezet is lehetővé tette a kivitelezést. Ukrajna 2005. júliusában fogadta el a család típusú gyermekotthonokról szóló törvényt. Óriási előnye az árvagondozás ilyen formájának, hogy a testvérek együtt kerülhetnek elhelyezésre, nem kell őket életkor és nem szerint szétválasztani az állami intézmények feltételeinek megfelelően.    

Családok

2006. óta, amikor az első család megkezdte munkáját a gyermekotthonban, összesen öt család vállalt részt ebben a küldetésben. A gyermekotthon nevelőszülői keresztény házaspárok, akik saját családjukat állítják a családtalanná vált gyermekek szolgálatába. Egy család maximum 10 gyermeket nevelhet a saját gyermekeivel együtt a hatályos szabályozás szerint. 

A Szent Mihály Gyermekotthon neveltjei részben állami árvaházakból, részben pedig közvetlenül a gyereknevelésre képtelenné vagy alkalmatlanná vált családokból kerülnek ki. Rátra kerülve családi környezetben nevelkedtek 18 éves korukig, illetve nappali tagozatos tanulmányaik befejezéséig. Tovább a családokhoz.

Rehabilitációs központ

A ráti otthonokba kerülö gyermekek halmozottan hátrányos helyzetű közegből jönnek, és mindegyiküknek van kisebb-nagyobb egészségügyi problémája. Mindehhez társulnak még azok a hányatott múltból fennmaradt traumatikus emlékek, amelyeknek a feldolgozásához szakemberek segítségére van szükségük ezeknek a gyerekeknek. 

A családi környezet jelentős segítséget nyújt a gyerekeknek a korábban átélt traumák feldolgozásában, illetve a pozitív jövőkép kialakításában. 

Emellett fizikai és pszichés rehabilitáció is a gyerekek rendelkezésére áll a Szent Mihály Gyermekotthonban, hogy minél jobban felkészülhessenek az önálló életre, és könnyen tudjanak integrálódni a társadalomba. Tovább a rehab honlapjára.

Évente sok önkéntes érkezik a gyermekotthonba, akik közös játékokkal, foglalkozásokkal, személyes odafigyeléssel, beszélgetésekkel segítik a gyerekek szellemi és lelki fejlődését. Ők is mindannyian hozzájárulnak ahhoz, hogy jobbá tegyék a nehéz, és nem ritkán tragikus sorsú gyermekek életét. 

18 éves korukban, illetve nappali tagozatos tanulmányaik befejezése után a nevelteknek önálló életet kell kezdeniük. Ebben is igyekszik segíteni őket a Szent Mihály Gyermekotthon. Erről a projektről bővebben olvashat itt…

Hányatott sorsú árvák és elhagyottak nevelése összetett feladat, amely az odaadó szereteten túl komoly szakértelmet is igényel. A gyermekotthon családjainak munkáját önkéntes mentálhigiénés szakemberek segítik. Ez az egyik legértékesebb folyamat, amely a gyermekek és a nevelőszülők jólétét egyaránt elősegíti.   

Családjaink

A gyermekotthon területén négy családi házban laknak a nevelőszülők saját és befogadott gyermekeikkel. Egy család maximum 10 gyereket nevelhet a saját gyermekeivel együtt a hatályos szabályozás szerint. A színes házakra kattintva olvashatsz a házak lakóiról.

Sárga ház

Valéria és Sándor 2021 júniusában saját gyermekeik mellé (Attila, Márkosz, Sándor) a Borotko/Resetár testvéreket fogadta be: Bogdánt, Jurát, Krisztinát, Vovát, Jánikot és Viktort. Attila már felnőtt életét éli, így jelenleg Sándor, Márkosz és a hat nevelt gyermek él a szülőkkel a sárga házban.

Vissza a házakhoz…

Zöld ház

Beáta és Ferenc 2009 decemberében saját gyermekeik mellé (Denissza, Ervin) fogadta be Szlávikot, a Rolyuk testvéreket Hajnit, Ivánt és Timit, és a Mikulin testvéreket Tányát, Mariannát, Miskát, Oxit és Natikát. Az idősebb gyermekek, Denissza, Ervin, Tánya és Szlávik már felnőttek és önálló életet élnek. Jelenleg Hajni, Oxi, Nati, Iván, Miska, Marianna és Timi lakik a nevelőszüleikkel a zöld házban.

Vissza a házakhoz…

Piros ház

Szilvia és Árpád 2008 tavaszán saját gyermekeik mellé (Róbert és Bernadett) fogadta be Zsenyát, a Borok testvéreket Mirát és Ruszlánt, és a Markovics testvéreket Igort, Izát, Angit, Adrit és az akkor még csak 17 hónapos Gábort. 10 év alatt a kisebb gyermekek is felnőttek már, a házban jelenleg Iza, Angi, Adri és Gábor él a nevelőszüleikkel, a többiek – Mira, Ruszlán, Igor és Zsenya – már elköltöztek és önálló életet kezdtek.

Vissza a házakhoz…

Kék ház

Diána és Misi 2018 áprilisában négy saját gyermekük mellé (Gergő, Dani, Niki, Dévid) fogadta be a Baranyuk testvéreket: Gyurit, Mikit, Marinát, Lacit és Sanyikát. A nagyobb fiúk (Gergő és Dani) külföldön tanulnak, így állandó jelleggel hat gyermek él a kék házban.

Vissza a házakhoz…

Sárga ház: Az első család, Gina és Ferkó 2006-tól 2020-ig nevelt tíz gyereket a gyermekotthonban: Bogdánt, Gabriellát, a Dán testvéreket Miklóst és Jancsit, a Balog tesvéreket Krisztinát, Henit és Józsit, illetve három saját gyereküket Antóniát, Leventét és Botit.
A nevelt gyerekek közül 2020-ra hatan önálló életet kezdtek: Krisztina (2017), Heni (2017), Józsi (2018), Bogdán (2019), Miklós (2019) és Gabi (2019). Jancsi a családi házba költözött a nevelőszülőkkel 2020 nyarán, és velük marad művészeti tanulmányai befejezéséig.

Piros ház felnőttjei: Mira (2019), Ruszlán (2020), Igor (2020) és Zsenya (2021)

Zöld ház felnőttjei: Tánya (2019), Szlávik (2020)

Vissza a házakhoz…